Zestrea La Ateneu In Seara Concertului de Colinde

Aseara, 22 decembrie, in cadrul somptuos al Ateneului Roman a avut loc impresionanta expozitie de costum si fotografie “Zestrea by Liliana Turoiu”, revenita in tara dupa amplul sau periplu expozitional prin marile capitale europene. Dupa vernisaj, cele 56 de membre ale corului Filarmonicii „George Enescu” au urcat pe scena pentru a sustine concertul anual de colinde, purtand, in premiera, tinute semnate de artistul plastic Liliana Ţuroiu.

liliana-turoiu-monica-davidescu-corul-filarmonicii-in-tinute-zestrea-si-dirijorul-horia-andreescu-lr

ZESTREA ROMANEASCA – ACASA, IN SEARA COLINDELOR
Vernisajul “Zestrea” desfasurat la Ateneu a fost deschis de discursurile oficiale ale d-lui. Radu Boroianu – Presedintele Institutului Cultural Roman si d-lui Andrei Dimitriu – Directorul General al Filarmonicii George Enescu. Dl. Profesor Cristian-Robert Velescu, cel ce semneaza prefaţa albumului de arta si costum “Zestrea”, Presedinte al Senatului Universitaţii Naţionale de Arte din Bucuresti, a susţinut o alocuţiune despre acest proiect cultural.
Momentul a fost urmat de o interpretare a capella de exceptie, sustinuta de membre ale corului Filarmonicii, imbracate in rochii creatii Liliana Turoiu.

Au fost prezenti iubitori ai traditiilor romanesti de valoare, personalitati marcante din lumea culturii si muzicii, oficialitati, vedete, parteneri de prestigiu, reprezentati ai presei, precum Monica Davidescu, Maestrul Gheorghe Zamfir, Lia Doru-Trandafir (Castelul Bran), Cristina Liberis (Secretar General I.C.R.), Claudia Firez (Terapia – o companie SUN PHARMA), familia Niculescu (fondatorii brandului romanesc Jidvei), Bibiana Stanciulov (patroana Topoloveni – Sonimpex), artista Ioana Ardelean, Diana Comanici (Smart Factor), Camelia Grecu (Dir. Gen. Adjunct Elcomex Agroindustrial), Jennifer-Ann Niculescu (Dir. General Casa de Bijuterii Micri), Cristian Ionita (fondator Micri), Catalin Mahu (proprietar restaurantele LaMama), Ana Barton, actrita Alexandra Velniciuc, Anca Serea, actrita Maria Buza, Daniela Palade Teodorescu (redactor sef Avantaje), Alexandra Calafeteanu, scriitoarea Elena Dumitru, Constantin Ilie (Wella Romania), Lucian Diaconu (manager Business Texim).

liliana-turoiu-alaturi-de-o-parte-din-echipa-zestrea-lr

Creatoarea Liliana Turoiu a dovedit inca o data ca piesele din expozitia de costum “Zestrea” sunt purtate, in Romania si oriunde in lume, cu ocazii speciale, cele 60 de exponate ce au umplut spatiul somptuos al Ateneului prelungindu-se firesc in mijlocul invitatilor, care, intr-un numar impresionant, au purtat cu mandrie tinute Zestrea.

Cei prezenti au admirat straiele “Zestrea” si impresionantele bijuterii “Dacika”, pe care Casa de Bijuterii Micri le-a creat pornind de la stravechi simboluri geto-dace. Si s-au delectat cu gusturi autentic romanesti de exceptie, cu sprijinul partenerilor Jidvei, Elcomex, Topoloveni si restaurantele La Mama.
Zestrea romaneasca si-a dezvaluit, o data in plus, bogatiile: vinurile premium multi-premiate Jidvei, delicioasele canapé-uri realizate de specialistii La Mama din branzeturile rafinate si naturale de capra LactiIQ, fabricate in Dobrogea, ca si deserturi speciale pe baza de branza de capra LactIQ si renumitele dulceturi eco Topoloveni.

„ZESTREA” S-A REINTORS ACASA!
Adevarata promotoare a turismului şi simbolurilor romaneşti, creatoarea Liliana Ţuroiu – artist plastic si Lector Universitar Doctor in cadrul Departamentului de Moda al Universitaţii Naţionale de Arte Bucureşti – a sprijinit intotdeana cultura romaneasca, atat prin colectiile si expoziţiile sale de arta şi costum contemporan, cat şi prin numeroase conferinţe susţinute in cadrul unor prestigioase instituţii academice romanesti si internationale.

“Sunt deosebit de onorata ca expozitia „Zestrea”, sustinuta la Ateneul Roman chiar in seara mult asteptatului concert anual de colinde al Filarmonicii George Enescu, vine, la sfarsit de an si intr-un cadru atat de festiv, ca o incununare naturala a periplului cultural si a palmaresului expozitional international al colectiei”, declara creatoarea Liliana Turoiu.

In colecţia „Zestrea”, piesele vestimentare treditionale romanesti sunt surse de inspiraţie pentru broderii moderne, utilizate in creaţii vestimentare contemporane, imbinand maiestria materialelor preţioase, precum dantela, tul, catifea şi matase metalizata cu cea a broderiilor elaborate, de inspiraţie medievala. „Zestrea by Liliana Ţuroiu” este mai mult decat o colecţie de veşminte: este un proiect cultural de promovare a identitaţii naţionale, cu un puternic caracter educaţional, intercultural şi adresat celor preocupaţi de tradiţie, valori autentice şi moda. Proiectul cuprinde atat colecţia vestimentara moderna, inspirata din costumul tradiţional romanesc, cat şi un album de arta şi costum, ale carui fotografii au fost realizate in Castelul Bran.

Ateneul Roman este, de altfel, inca un loc de prestigiu si plin de simboluri istorice, arhitectonice si culturale, asa cum au fost toate spatiile in care colectia “Zestrea by Liliana Turoiu” a fost expusa, inca de la lansare:
Palatul Schönbrunn, Sala Palmenhaus, Viena
Galeria de Arta Institutul Cultural Roman din Roma – Accademia di Romania
Sala Wagram, Paris, Franta
Pavilionul National al Romaniei din Milano – expozitia universala ExpoMilano
Castelul Bran– in Camera de Muzica a Reginei Maria
Muzeul Naţional al Castelului Peleş– in Camera de Aur din Pelisor, unde este depusa inima Reginei Maria
Cetatea Fagarasului– in Sala Tronului
Palatul Bragadiru – in cadrul Galei International Wine Contest Bucharest
Palatul Cesianu-Racovita, in Galeria de Arta Artmark, Bucuresti, in cadrul Licitatiei de Valori Traditionale Romanesti
Castelul Bethlen-Haller, Jidvei
Castelul Jaegerhof si Sala Schumann a Muzeului de Arta, Dusseldorf, Germania – in cadrul evenimentelor jubiliare dedicate celor 150 de ani de Regalitate in Romania, organizate de Institutul Cultural Roman si Asociaţia Culturala Romano-Germana Atheneum
Teatreo Thalia, Lisabona, Portugalia – cu ocazia evenimentelor culturale organizate de catre Ambasada Romaniei in Portugalia cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei
Galeria de Arta a Institutului Cultural Roman, Lisabona, Portugalia – expozitie organizata de Ziua Romaniei de catre Institutul Cultural Roman

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s